Här hittar du smakprov på aktuellt program och nyheter från Söderlångvik gård. Vi vill gärna erbjuda någonting intressant för just dig.

Ei Tapahtumat

Hämta din egen julgran

Hämta din egen julgran i Söderlångviks skog 16.12.2017 kl. 12-14. Sprid tillika julglädje till barnfamiljer på Kimitoön!

Pris per gran 5 € eller mera. Endast kontantbetalning på plats. Den insamlade summan doneras till välgörenhet. Utlottning av juläppel. Tag med egen såg och/eller yxa.
Skogsområdet, som finns i närheten av Ölmos simstrand, är utmärkt på en karta som fås från Café Vivan.

GOD JUL!

Tilläggsinformation: Siv Vesterlund-Karlsson, skogsansvarig, gsm 044 725 7570, siv.vesterlund-karlsson@soderlangvik.fi

Traditionell Jullunch

Vi dukar upp för jullunch med en härlig meny med sillar, strömming,
rökt och gravad fisk, uppskärning, sallader, traditionella lådor och skinka förstås!
Till efterrätt kaffe/te med sött.

Vi tar gärna emot bordsreservationer på förhand:
info@storfinnhova.com, 0400 539 238 Mats Grönblom.

Pris: 28 €
Välkommen!

Julstämning i Café Vivan

Njut av en stämningsfylld julatmosfär på Söderlångvik gård!
Bakverk, julkonsert, julgransjippo, presentpaket och framförallt en stämningsfylld julatmosfär på Söderlångvik gård!

Café Vivan har julöppet 7-23.12. (ons-sö) kl. 12-17. Varmt välkommen!

Jullunch och middagar enligt beställning, tel. 0400 539 238, info@storfinnhova.com.

Chuck-Roll & Live Music – Tupa’s Secret


kl 19.00 Kvällsbuffét, Chuck-Roll, á 20€/person kl 21.00-00.30 Live Music – Tupa’s Secret, inträde 10€/person.

Bordsreservationer till Café Vivan senast 16.10.: cafe@soderlangvik.fi eller Sabina Magnusson, tel 040 771 1298.

Äppeldagen 30.9.2017

Skördefest: Det är en fantastisk upplevelse att få provsmaka ett tiotal olika äppelsorter som odlats på Söderlångvik gård. Personalen har många råd och tips att dela med sig om användningen av de olika sorterna. Då man hittat sin favorit går det bra att köpa en låda äpplen med sig hem. På Äppeldagen medverkar även pomologen Leif Blomqvist som kan svara på de flesta frågorna angående olika äppelsorter. Leif välkomnar alla besökare att ställa frågor även om de äpplen de odlar själva.

Med i marknadsvimlet har vi även andra lokala delikatesser, mathantverk och hantverk. Café Vivan på Söderlångvik gård serverar lunch och egna bakverk. I Amos Andersons berömda garage har vi Pop up café där det serveras nyheter som ”storskarvsskav” gjort på Åländsk storskarv och äppelfammkuchen direkt ur ugnen, mums!

Årets äppeldagskonstverk: På bryggan i Amos badhus finns Äppeldagens konstverk av fotografen Hans G. Hästbacka som visar upp Äppeldagen ur en helt ny synvinkel.

Nytt tema för i år: ”Amos a la playa” som innebär aktiviteter och sevärdheter på bryggan och längs Amos Andersons älskade strandpromenad. På bryggan i Amos badhus finns årets Äppeldagskonstverk. Vid bryggan ligger även flera stora båtar, som man får gå ombord på och bekanta sig med. Längs strandvägen får man bl.a. rida på en Islandshäst.
På spanska betyder ”Vamos a la playa” låt oss gå till stranden så vi har på ett roligt sätt fått med Amos i Äppeldagens aktiviteter. Namnet ”Amos a la playa” har vi lånat av Alexander Ginlunds videokonstverk med samma namn. Videokonstverket var utställt i Helsingfors på Amos Andersons konstmuseums utställning Generation 2017. Ginlunds videokonstverk kommer att visas på museet. Ginlund alias Amos kommer att uppenbara sig på playan och bjuda på äppelmustdrinkar.
Program för barnfamiljer: Med tanke på barnen ordnas det gratis ridturer på en islandshäst och gratis barnkonsert med Robin Hund och hans glada orkester. De lokala Marthorna ordnar traditionellt mete för barnen.

På museet: Till museet är det gratis inträde och det ordnas guidade turer. Nytt för i år är en författarträff med Janina Örtendahl som signerar böcker samt berättar om skrivprocessen och sin nya bok Under glittrande yta. På museet är det dessutom stor bokrea på konstböcker och -planscher.

På programmet står bl.a.
Kl. 10-14 Pomolog och författare Leif Blomqvist svarar på frågor om olika äppelsorter
kl. 10.30 Äppeldagskonstverket invigs
kl. 12 Kimito Island Big Band konsert
kl. 12-14 Guidning på museet
kl. 13.30 Äppelsaft med ”Amos” på stranden
kl. 14 Robin Hund barnkonsert
kl. 14 Författarträff på museet, Janina Örtendahl presenterar sin bok ”Under glittrande yta”. Man kan få sin bok signerad.

Hjärtligt välkommen hälsar hela personalen på Söderlångvik gård.

Kräftskiva på Café Vivan

Välkommen på Kräftskiva till Café Vivan
lö 16.9.2017 kl 19-01

Sara Nyqvist leder allsång och snapsvisor!

Meny: 15 st kräftor/person, räkröra, rostbröd, smetana, dill, sallad, rödlök, kaffe o liten sötsak.

Pris 38€/person

Förhandsbokningar senast 12.9.2017, Café Vivan, tel 02 425 037.

Paddla till Purunpää

Kom med och paddla med kajaker under ledning av paddlingsguiden Aurora Ahonala från BWild.

Vi inleder dagens program med en läcker lunchbuffet på Café Vivan. Efter lunchen lär vi oss grunderna till paddling och går igenom säkerhetsfaktorerna. Sedan styr vi ut kajakerna från Söderlångvik gård mot det natursköna området Purunpää. Vi är tillbaka ca kl 16.00. Vi anpassar rutten enligt deltagarna och vädret.

Tidtabell sö 3.9.2017
kl 12.00 lunch på Café Vivan
kl 13.00 paddlings- och säkerhetsinstruktioner och därefter start från stranden
ca kl 16.00 tillbaka på stranden.

Pris: 65 €/person, inkl. lunch och paddling. Gruppens storlek max 12 personer.

Anmälningar senast 18.8.: susanne.gronroos@soderlangvik.fi, tel 040 738 5651.

Live musik på Café Vivan!

Hjärtligt välkomna till Café Vivan fre 4.8. kl 18.00 på skärgårdsbuffé kryddat med ljuv live musik av Kimitoöns nykläckta band!

Bandet uppträdde första gången på årets Kalkholmsfestival och fortsatte med ett uppträdande på Rumpan Bar i Högsåra och nu har de tagit sig tid att uppträda hos oss på Söderlångvik gård.

Bandet består av Ingrid Holm, Janina Nordgren, Jonathan Nurmi och Victoria Paulsson.

Skärgårdsbuffé
vuxna 20€, barn 4-12 år 10€.
Förhandsbokningar till Café Vivan senast ons 2.8. kl 15.00, tel 02 425 037.

Vi har i juli kvällsöppet på Café Vivan även alla fredagar kl 18-22 (kök 21)

fre 7.7. Tapasnight!
fre 14.7. BBQ-evening!
fre 21.7. Paella Fiesta!
fre 28.7. Rövarstek!

Pris 20 €/person, gärna bordsreservation i förväg, tel 02 425 037, Café Vivan.

VÄLKOMMEN!

Lö 26.8. kl 15.30
Underbar finsk pianomusik konsert

Kom och njut av underbar finsk pianomusik av Heino Kaski, Armas Järnefelt, Erkki Melartin, Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Edith Solhström.

Pianoartisten Sinikka Holma-Peets började spela piano i Oulun Musiikkiopisto 1969. Som lärare hade hon Eeva Palola och hon blev färdig pianolärare under ledning av sina lärare Anna-Leena Laitinen och Pekka Vapaavuori. Efter sina studier på konservatoriet skrev hon ett pianodiplom under ledning av Maija Weitz-Numminen. I hennes mångsidiga karriär ingår förutom undervisningsarbete, även solokonserter, att verka som solist för orkestrar samt kammarmusik med många olika artister, t ex med oboisten Sirpa Berg är de Duo Amaroso, med sopranen Hanna Kronqvist har de samarbetat och gjort bl a en rysk lied musik konsert. Hennes konsertresor har riktat sig förutom i Finland, även till Ryssland, Estland, England, Norge och Ukraina.

Biljetter: vuxna 15€, barn 4-12 år 10€, grupper 10€/person (minimi 15 personer)
bokningar: museum@soderlangvik.fi eller tel 02 424 662.

Välkommen!

Fotografera med ett kaffepaket!
Black Kaffinobox XI 30.6-2.7.2017

Under tre dagar i juni-juli kan alla intresserade pröva hur det är att fotografera med en nålhålskamera. Bildkonstnären Hans G. Hästbacka har byggt kameror av Kaffinoboxar, dvs. surrogatkaffeförpackningar och tillsammans med Söderlångviks museum ordnas en nålhålskamera-workshop 30.6-2.7.2017 kl. 13-17 i workshop-utrymmet. Under Drop-in-evenemanget kan vem som helst låna en lådkamera och gå ut och fotografera närmiljön. Bilderna framkallas i ett provisoriskt mörkrum under ledning av Hästbacka.

En utställning med bilderna ordnas i Söderlångvik under Äppeldagen lördagen den 30.9. Under Äppeldagen kommer en röstning om det finaste fotot bland de utställda bilderna att ordnas. Passa alltså på att fängsla den finaste vyn, byggnaden eller naturdetaljen du finner i närmiljön på Söderlångvik!

Fotoevenemanget som förverkligas på Söderlångvik gård är kostnadsfritt och lämpar sig för hela familjen.

Måleridag för barn och föräldrar 5.7.2017 kl. 13 – 16

Workshop: Söderlångvik – Rom – Söderlångvik

Vi börjar workshopen med en rundtur i parken och/eller i museet och iakttar omgivningen med ”konstnärens blick”. Vi letar efter vackra platser och detaljer i naturen som vi sedan gör en skiss av. Skissen kompletteras med akvareller i workshoputrymmet. Föräldern och barnet har möjlighet att samarbeta – bilder och roller kan bytas under workshopen.
Akvareller har en central ställning i de båda sommarutställningarna (Tapani Raittila: Rom – Paris – Saimen samt Kati Immonen: Flora) i Söderlångvik. Däröver har de båda konstnärerna skildrat platser, vyer och naturens detaljer i sina arbeten. Vad har de valt att skildra? Detaljer eller ett helt panorama, en hurdan vy tilltalar dig mest?

Workshopen leds av konstnären och konstpedagogen Pive Toivonen som själv använder sig av liknande förhållningssätt i sitt konstnärliga arbete – senast på en arbetsresa i Rom.
Workshopen är gratis och fungerar med drop–in-principen. Workshoputrymmena ligger i Amos Andersons gamla garage (den vita byggnaden som pryds av karyatiderna)

Åbo Svenska Teater, Einar

Åbo Svenska Teaters turnépjäs EINAR är en varm och gripande berättelse om en äldre man på ett servicehem. Han väntar besök av sin son, och under tiden går han igenom sitt liv, som omspänner nästan hela Finlands 100 år. Men Einar har minnesproblem och försöker komma ihåg hur allt gick till. För om han tappar bort sina minnen, vem är han då?

Text och regi: Jukka Aaltonen. I rollerna: Bror Österlund och Monica Nyman. Speltid ca 50 min.
Bild: fotograf: ÅST/Pette Rissanen

Tid: fredag 18.8.2017 kl 19
Plats: Café Vivan, Söderlångvik gård
Caféet är öppet kl 18, teaterföreställningen börjar kl 19, skärgårdsbordet är dukat kl 20.15

Teaterbiljett & mat 30 €
Teaterbiljett 20 €
Bokningar senast 10.8.: susanne.gronroos@soderlangvik.fi, 040 738 5651 / Susanne Grönroos

Kati Immonen: Flora
15.5-30.9.2017

På Café Vivan i Söderlångvik ställer Kati Immonen (f. 1971) ut sina fascinerande akvareller.

I utställningen Flora förenar Kati Immonen den finska skogen med blomsterarrangemang i små korgar. Den vilda skogens element, så som lav och ”vinterns väktare” (fjolårets förvissnade växter) tämjs i hennes arbeten till trösterika miniatyrvärldar; naturupplevelser som man i lugn och ro kan iaktta, i skydd från naturens grymma krafter.

Kati Immonen som bor och arbetar i Åbo använder akvarelltekniken mångsidigt genom att skickligt kombinera skiktmåleri med lekfullhet. Hon utexaminerades från Åbo ritskola 1997 och har hållit flera utställningar både i Finland och i utlandet.

Tapani Raittila: Rom – Paris – Saimen 15.5-30.9.2017

Söderlångviks museum presenterar bildkonstnären Tapani Raittilas (f. 1921) verk från 1950-talet till 2000-talet.

Utställningen Rom ‒ Paris ‒ Saimen i Söderlångviks huvudbyggnad för betraktaren till platser av betydelse för konstnären och människan Tapani Raittila – från de stora konststäderna i Europa till Kyläniemi vid Saimen där han tillbringade sina somrar. Tematiskt koncentrerar sig utställningen på de för Raittila karaktäristiska motiven; porträtt, stilleben, vardagsinteriörer, nakenfigurer samt landskap. Utställningen omfattar såväl asketiska personskildringar i femtiotalets modernistiska anda som konstnärens senare och ljusare verk i olja, akvarell och grafik samt hans känsliga och elaborerade teckningar.

Morgonyoga på altanen

Torsdagar kl. 9.30-11.00, 29.6-27.7. leder yoga- och meditationsinstruktör Heli Sarparanta vår omtyckta hathayoga med andnings- och avslappningsövningar samt milda asanor, som lämpar sig även för nybörjare. Ta gärna med egen yogamatta. Vid regn yogar vi under kristallkronorna i muséets salong. Yogatimmen kostar 10€ och innehåller även en rundtur i museet – passa på och se sommarens konstutställning Rom – Paris – Saimen i huvudbyggnaden av Tapani Raittila. Du kan även köpa en tre gångers seriebiljett för 27€. Betalningen sker vid biljettkassan. Anmäl dig eller fråga mera: museum@soderlangvik.fi, tel 02 424 662.

Wellness-veckoslut 16-17.9.2017 på Söderlångvik gård

Välmående av yoga, naturens vaknande och kulturen!
Njut, slappna av och inspireras av den natursköna miljön invid Skärgårdshavet och Söderlångviks äppelträdgårdar.

Veckoslutet innehåller bl a tre yogapass under ledning av yogainstruktör Heli Sarparanta, vildörtsvandring och tillverkning av egen vildörtsdryck under ledning av Suvi Raitio-Virtanen, måltider (inkl. välkomstsmoothie, lunch, middag, brunch) på Café Vivan och logi i mysiga stugor på Söderlångvik gård. En gemensam, reflekterande diskussion avslutar veckoslutet.
Gruppens storlek max 15 personer. 
Bokningar och information: Susanne Grönroos, susanne.gronroos@soderlangvik.fi, tel 040 738 5651.

Sommarkryssningar till Söderlångvik

Sommarupplevelsernas höjdpunkt: Skärgårdskryssning, läcker närproducerad mat samt konst! De ifjol populära kryssningarna med rutten Dalsbruk – Söderlångvik – Dalsbruk ordnas igen under fyra onsdagar i juli (5.-26.7.) Kryssningen inkluderar även en lunch på Café Vivan i Söderlångvik. Under tiden i land hinner man även bra bekanta sig med museets nya sommarutställningar samt med gårdens park och äppelträdgård.

Tidtabell: Avfärd från Dalsbruk hamn (Stallbacksvägen 6) kl. 11.00.
Hemfärd från Söderlångvik kl. 14.00
och framme i Dalsbruk kl. ca 15.00.

Pris: Kryssning vuxna 40 € (inkl. lunch)
Kryssning barn under 12 år 20 € (inkl. lunch)
Barn 0-3 år gratis
Kryssningen betalas till Café Vivan under Söderlångvikbesöket.

Anmälningar och förfrågningar till museet tel. 02-424 662 | museum@soderlangvik.fi senast en dag före kryssningen. Båten tar 21 passagerare. Förfrågningar gällande lediga platser i båten kan man dock rikta till kaptenen Niklas Löfberg tel. 044 257 3941 ännu under färdmorgonen.

Med museikortet till Söderlångvik

Museikortet som togs i användning i Finland i maj 2015 har blivit en enorm succé med 60 000 sålda kort under första året. Söderlångvik är ett av de över 230 museer där man kommer in med museikortet och här kan man också köpa ett till sig själv eller som present. Museikortet är i kraft i ett år från första anvndningsgången och kostar 64,90€. Att förnya kortet inom giltighetstiden kostar 59,90€. Man kan även köpa kortet direkt på nätet på museot.fi. Välkommen på din ett år långa kulturresa!

Lunch på Café Vivan

Från början av juni till slutet av augusti serverar Café Vivan dagligen en varm lunchrätt, gjord på närproducerade eller gårdens egna produkter. Välkommen!

Fräscha produkter, som smakar sommar.

Smaka på Söderlångvik. Våra närproducerade produkter bjuder på det bästa från skärgården – nu i nya, eleganta förpackningar. Gårdens bod är öppen från maj till oktober. Du kan också hitta våra produkter i butikerna på Kimitoön.