puutarha-iso

Söderlångvikin päärakennuksessa on vuodesta 1965 toiminut taide- ja henkilöhistoriallinen museo. Tutustu Amos Andersonin vaikuttavaan elämään ja kattavaan taidekokoelmaan, sekä vaihtuviin taidenäyttelyihimme.

 

Kulttuuripersoona, lehtikustantaja ja mesenaatti Amos Anderson (1878-1961) syntyi pienviljelijäperheeseen Kemiönsaarella, Turunmaan saaristossa. Vuosisadan vaihteessa hän opiskeli kansantaloutta ja vakuutusalaa Turussa, Göttingenissä ja Lontoossa. Muutettuaan 1902 Helsinkiin hänestä tuli nopeasti huomattava liikemies ja teollisuusyrittäjä. Hän perusti lukuisia yrityksiä, omisti kiinteistöjä Helsingin keskustassa ja oli merkittävässä roolissa mm. Hufvustadsbladetin, Svenska Teaternin, Taidehallin ja Åbo Akademin historiassa. Vuonna 1927 hän osti Söderlångvikin Kartanon kesäpaikakseen. Museo kertoo hänen elämäntarinansa ja kartanoa hoidetaan edelleen hänen viimeisen tahtonsa mukaan.

 

Historia

Söderlångvik on ollut asuttu 1500-luvun alusta. Vain lyhyen ajan 1600-luvulla kartano oli autio. Omistajia on näiden vuosisatojen aikana ollut lukuisia. Vuonna 1927 Amos Anderson osti tilan ja 1934-35 hän uudistutti taloa W.G. Palmqvistin suunnitelmien mukaan. Päärakennus sai toisen kerroksen ja rapattiin valkoiseksi. Vuosina 1937-38 rakennus sai vielä tiiliset sivusiivet kaiteiden reunustamine patioineen. Puiston suunnitteli Paul Olsson 1930-luvun lopussa.

Amos Anderson kuoli Söderlångvikissa 82-vuotiaana, huhtikuussa 1961. Hänet on haudattu Kemiön keskiaikaisen harmaakivikirkon viereen. Amoksen kuoleman jälkeen kartano siirtyi Amoksen 1940 perustaman Föreningen Konstsamfundetin omistukseen. Testamentissaan poikamiehenä pysytellyt Amos määräsi yhdistyksen ainoaksi perijäkseen.

 

Taide

Söderlångvikin kuvataide koostuu pääasiassa teoksista, jotka ovat olleet siellä jo Amos Andersonin aikana: satakunta maalausta, veistoksia ja grafiikkaa. Amos Andersonin omissa kokoelmissa on 250 taideteosta. Niiden joukossa on useiden turkulaisten taiteilijoiden, esim. Edwin Lydenin, Aarne Niinivirran ja Teodor Schalinin töitä. Myös joitakin Sigrid Schaumanin, Lennart Segerstrålen ja Marcus Collinin töitä on esillä.

 

Näyttelyt

Tänä kesänä voit tutustua kolmeen mielenkiintoiseen näyttelyyn Söderlångvikissa. Päärakennuksessa on Amos Andersonin omien taidekokoelmien lisäksi esillä Hans Rosenströmin (s. 1978) muun muassa ääniteoksista ja fotogrammeista koostuva näyttely Kasvotusten. Entisessä navettarakennuksessa sijaitsevassa Café Vivanissa esitellään Tiina Vainion (s. 1960) työkoneaiheisia tussi- ja akryylimaalauksia näyttelyssä Ihanat koneet.