sivun-paakuva

Söderlångvikin Kartano on elävä kokonaisuus, joka hallinnoi arvokasta kulttuuriperintöä ja kehittää aktiivisesti uusia toimintamuotoja.

Yleistä

Elinvoimainen kartano työllistää täysipäiväisesti yli 10 henkilöä. Puutarhanviljelyllä ja metsätaloudella on edelleen tärkeä rooli. Samalla matkailuelinkeino kasvaa ja kävijöitä on yhä enemmän.

Föreningen Konstsamfundet

Amos Andersonin perintöä kunnioittaen Föreningen Konstsamfundet vaalii Kemiönsaarta yhtenä ydinalueistaan. Yhdistys näkeekin Söderlångvikin toisena kotipaikkanaan. Osana jokapäiväistä toimintaansa yhdistys on viime vuosina tukenut paikallista yhteisöä Kemiönsaarella yli 100 000 eurolla vuodessa. Viimeisen 5 vuoden aikana tukea ovat saaneet mm. Labbnäsin lomakoti, Axxell Brusabyssa, Sagalundin museosäätiö, Kemiönsaaren Luckan, Kemiön musiikkijuhlat ja Baltic Jazz.

Matkailuelinkeino

Tänään Söderlångvikissa vierailee noin 12 000 kävijää vuosittain – tavoitteena on kaksinkertaistaa kävijämäärä. Elämyksiä ja tapahtumia on tarjolla yhä enemmän, ja kartano panostaa tehokkaampaan markkinointiin. Koska useimmat kävijät tulevat Kemiönsaaren ulkopuolelta, he tuovat tervetulleita tuloja myös muille toimijoille saarella.

Metsätalous

Söderlångvikin Kartanon maa-alue kattaa noin 10 % eli runsaat 7 000 hehtaaria Kemiönsaaresta. Maaomaisuus koostuu kahdesta suuremmasta kokonaisuudesta, toinen itse kartanon ympäristössä ja Taalintehtaalla, toinen Tolfsnäsin kartanosta Kemiönsaaren luoteisosissa.

Kartanon metsätalous on pitkäjännitteistä ja noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Koko metsäala, runsaat 6 200 hehtaaria, on PEFC-sertifioitu. Viljelyala on vain 4 500 hehtaaria, koska merkittävä osa metsäalasta koostuu jouto- ja kitumaasta sekä suojelualueista.

Valtaosa puuntuotannosta menee alueen sahateollisuuden käyttöön sekä selluntuotantoon. Energiapuu käytetään pääosin kartanon omassa lämpökeskuksessa tai myydään Kemiönsaaren muille lämpökeskuksille.

Vuokraus

Mukavat vierasmökit, Villa Sundsvedja ja Grindstugan, ovat vuokrattavissa lyhyemmiksi ajoiksi. Lisäksi kartanolla on nelisenkymmentä mökkiä, joita vuokrataan kesävieraille. Kaikki mökit ovat merellisissä maisemissa: saarimökkejä on kaksi, ja muihin pääsee autolla perille saakka.